Egészséges körmök – mik a legfontosabb tennivalók?

Az egészséges körmök legalább ugyanolyan fontos részét képezik a megnyerő külsőnek, mint a haj vagy az öltözködés, ezért ezek megóvására is fontos időt szánnunk. Sajnos rengetegen nem figyelnek oda erre, és elhanyagolják a körömápolást, ami nem csak esztétikai szempontból nem előnyös, de egészségügyi hátrányai is lehetnek. Kellemetlen fertőzésekkel, például körömgombával nézhetnek szembe azok, akik nem figyelnek oda kellőképpen. Hogy te semmiképpen ne kerülj ilyen helyzetbe, olvasd el ezeket az egyszerű tippeket, amelyek segítenek az egészséges körmök megőrzésében!

egeszseges-kormok

Mindig használj kesztyűt, ha mosogatsz

Ha te mosogatsz a házban, jó eséllyel rendszeresen ki van téve a kezed forró, szappanos víznek. Ha nem használsz kesztyűt, ez a víz még a legerősebb körmöket is meggyengítheti hosszú távon, mivel az egész kezedet kiszárítja. Hogy elkerüld a körmök gyengülését, mindig használj gumikesztyűt a mosogatáshoz.

Menj minél kevesebbszer manikűröshöz

Minél többféle terméket használsz a körmödön, annál nagyobb az esélye, hogy gyengülni fognak. Az egészséges körmök megőrzése érdekében maradj egyszerű, amikor a manikűrösnél vagy. Menj be, távolíttasd el aceton-mentes lemosóval a körömlakkot, és engedd meg, hogy finoman megreszeljék a körmödet, és már készen is vagy. Nem csak időt és pénzt spórolsz, de a körmeid is meghálálják majd.

Vedd komolyan a fertőzéseket

Ha a legrosszabbra kerülne sor, és összeszedsz valamilyen fertőzést, akkor azt véletlenül se vedd félvállról! Ha észreveszel tüneteket, akkor mindenképpen menj el orvoshoz, aki tud majd hatékony segítséget nyújtani neked. A bakteriális fertőzés könnyen észrevehető, ugyanis kipirosodással és fájdalommal járnak, de a gombás fertőzés már kevésbé lehet feltűnő. Ha a körömágy környékén irritált, puffadt és piros a bőröd, akkor nagy valószínűséggel körömgombáról van szó.

Szedj rendszeresen biotint

Az egészséges körmök megőrzésében sokat segíthet az egyik B-vitamin, a biotin rendszeres szedése, ami megerősíti azokat. Ez különösen sokat segíthet akkor, ha gyengék a körmeid.