Érj el jobb eredményeket ezzel a módszerrel

Az időgazdálkodás kapcsán egyik leggyakrabban felmerülő, mégis legtöbbet ártó tipp az, hogy tervezd be előre a heted, például egy to-do lista segítségével. Hogy mi ezzel a gond? Leginkább az, hogy a tervezésnek a legtöbb helyen mindennél nagyobb szerepet tulajdonítanak, ami a produktivitás szempontjából egyáltalán nem előnyös. Tegyük fel, hogy percre pontosan betervezed a feladataidat egész hétre. Ez eddig teljesen rendben van, viszont mi a helyzet akkor, ha jön egy váratlan feladat, ami mindennél nagyobb prioritást élvez, és bukik az eredeti időbeosztás? Gondolj csak bele: mikor volt olyan utoljára, hogy előre kigondoltál mindent, és minden a terv szerint zajlott? Nagy valószínűséggel el kellett térned az eredeti tervtől, és emiatt akár érezhetted azt is, hogy neked nem megy az időmenedzsment. Pedig ezzel nem vagy egyedül: minél hosszabb időre tervezel, annál nagyobb az esélye, hogy nem fog működni az eredeti terv.
Az időgazdálkodás így azonban rengeteg frusztrációt okozhat, hiszen szeretjük magunkat tartani ahhoz, amit eredetileg elterveztünk. Amikor már világossá válik, hogy valamilyen oknál fogva mégsem tudjuk követni a tervet, akkor rögtön elkezdjük magunkat ostorozni: nem vagyunk elég jók, valami baj van velünk, és még sorolhatnám.
Az időmenedzsment ezen formájával az a legnagyobb gond, hogy az esetek döntő hányadában több energiát visz el az, hogy mindenáron megpróbáld magad tartani az idősávokhoz ahelyett, hogy inkább mindent újraértékelnél, és másképp állnál a dolgokhoz. Tervezni mindenképpen jó dolog, viszont az ilyen szigorú időgazdálkodás hosszú távon csak egy dologra jó: feleslegesen bekorlátozod magad. Ahelyett, hogy feleslegesen frusztrálnád magad, inkább kezdj el rugalmasabban kezelni a teendőket, és ha muszáj, akkor értékeld újra a napod. Így mindig gond nélkül tudsz majd időd fordítani a valóban fontos dolgokra, amik eredményt hoznak.
Hidd el, hogy így sokkal előbbre fogsz majd eljutni rövidebb idő alatt, mintha folyamatosan a rossz időmenedzsment miatt idegeskednél.